Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΟ

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 

Β ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΟ

φωτο από τη σελίδα του ΕΠΑΛ Επανομής στο fb

   Αγαπητοί γονείς και μαθητές,

   Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας της 9ης Ιουνίου 2021, το ΕΠΑΛ Επανομής,  μετατρέπεται σε Πρότυπο ΕΠΑΛ.

   Η απόφαση αυτή πάρθηκε με την τακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», χωρίς καμιά ενημέρωση  στους γονείς, στους μαθητές των περιοχών που φοιτούν ή που θα φοιτήσουν στο ΕΠΑΛ και στους καθηγητές που διδάσκουν σε αυτό.

   Με τον νόμο  4763/ 21/12/2020 για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση το Υπουργείο στο άρθρο 16 -21 συστήνει τα Πρότυπα ΕΠΑΛ και φέτος προχώρησε στον ορισμό έξι (6) ΕΠΑΛ ανά τη χώρα ως Προτύπων.

   Ένα από αυτά είναι το ΕΠΑΛ Επανομής, το μοναδικό σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

   Τι σημαίνει όμως «Πρότυπα ΕΠΑΛ» και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στη φοίτηση των μαθητών του σχολείου μας;

   Σύμφωνα με το νόμο:

   Τα ΕΠΑΛ που θα μετατραπούν σε Πρότυπα θα διέπονται από νέα δομή, νέα αναλυτικά και ωρολόγια προγράμματα τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί, νέο εκπαιδευτικό υλικό, νέες ειδικότητες συνδεδεμένες άμεσα με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις και θα χρηματοδοτούνται από χορηγούς. Τα Π.ΕΠΑ.Λ. θα συνεργάζονται με επιχειρήσεις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και θα εφαρμόζουν νέες εκπαιδευτικές μεθόδους με καινοτόμες προσεγγίσεις διδασκαλίας και πρακτικής άσκησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τοπικοί παράγοντες της αγοράς, των επιχειρήσεων και οι εργοδότες θα καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών και τις ειδικότητες που θα λειτουργούν σε αυτά σαν να είναι το σχολείο επιχείρηση και η γνώση εμπόρευμα.

   Οι μαθητές θα εγγράφονται στα Πρότυπα ΕΠΑΛ,  ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους και θα εισάγονται  με βάση τον βαθμό του απολυτήριου τίτλου τους  κατά φθίνουσα σειρά. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους μαθητές μας (με χαμηλές επιδόσεις και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες), οι οποίοι προέρχονται από όλες τις περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού αλλά και άλλων όμορων Δήμων, θα αποκλειστούν και θα αναγκαστούν να «μεταναστεύσουν» σε σχολεία άλλων περιοχών, με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για τη διάκριση, την κοινωνική ανισότητα, την κατηγοριοποίηση και τη διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων, που θα έχουν διαφορετικό πρόγραμμα, μαθήματα, ειδικότητες και χρηματοδότηση.

   Στα Π.ΕΠΑ.Λ. καθιερώνεται πρακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της φοίτησης μία (1) ημέρα της εβδομάδας και για έξι (6) ώρες, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών των εργαστηριακών μαθημάτων, σε φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα της περιοχής που σημαίνει ότι συρρικνώνεται το πρόγραμμα σπουδών του ΕΠΑΛ σε 4 ημέρες. 

   Στα Π.ΕΠΑΛ θα εφαρμοστεί το πλέον σκληρό σύστημα αξιολόγησης με βάση το «σύστημα διοίκησης ποιότητας» που ακολουθείται στις επιχειρηματικές παραγωγικές μονάδες. Οι μαθητές θα αντιμετωπίζονται ως αντικείμενα παραγωγής χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα κοινωνικοοικονομικό κριτήριο. Καταργούν, επομένως, τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

   Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ – 8 Ε.Κ  Επανομής, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 2-6-2021, αποφάσισε κατά συντριπτική πλειοψηφία  ότι δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο τη μετατροπή του σε Πρότυπο.

Δηλώνουμε ότι:

   Δεν χρειαζόμαστε Επαγγελματικά σχολεία τα οποία κάνουν διακρίσεις και αποκλείουν αδύναμους μαθητές.

   Χρειαζόμαστε αναβαθμισμένα ΕΠΑΛ, που να παρέχουν ολοκληρωμένες θεωρητικές και εργαστηριακές γνώσεις σε όλους τους μαθητές.

   Χρειαζόμαστε αναβαθμισμένα ΕΠΑΛ, που να προάγουν την αξία της δημοκρατίας, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με γενναία χρηματοδότηση, σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, νέα βιβλία, εκπαιδευτικούς που να προσλαμβάνονται έγκαιρα και να επιμορφώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

 

ΝΑ ΑΝΑΙΡΕΘΕΙ Η  ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΣΕ ΠΡΟΤΥΠΟ

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας.

Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.