Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Διακήρυξη Εκλογές Β' ΕΛΜΕ 2019


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ- ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Β΄ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγώνας για έξοδο από τη μνημονιακή κανονικότητα
Για έναν κόσμο και μια ζωή που μας αξίζει
Για μια ΕΛΜΕ που ενώνει και αγωνίζεται με δύναμη
Οι Γενικές Συνέλευση και οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων ΔΣ των ΕΛΜΕ γίνονται σε μια κρίσιμη περίοδο.  Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη των αντιλαϊκών πολιτικών από τον ΣΥΡΙΖΑ, οργανώνει με αυξανόμενηένταση, την επίθεσή της σε όσα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει μετά από μια δεκαετία μνημονίων, πετσοκόβοντάς τα στην «προκρούστεια» κλίνη των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Μια σειρά κινητοποιήσεις φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων δείχνει ότι η «κανονικότητα» που επιθυμεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε θα είναι καθόλου εύκολο να επιβληθεί.

Η κυβέρνηση ενάντια στους εργαζόμενους
Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έδειξε ότι προτεραιότητά της είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η δημιουργία φιλικού κλίματος προς τις επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό κατεδαφίζει δικαιώματα και κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα. Με το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο καταργεί το δικαίωμα της απεργίας, υπονομεύει τα εργασιακά δικαιώματα, όπως η μόνιμη και σταθερή εργασία, το οκτάωρο, οι συλλογικές συμβάσεις, η δημόσια κοινωνική ασφάλιση και «απελευθερώνει» τις απολύσεις. Ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει τις κοινωνικές υπηρεσίες (υγεία, παιδεία, πρόνοια),  τη ΔΕΗ και
τις ΔΕΠΑ, εκχωρεί μεγάλο μέρος της διαχείρισης των απορριμμάτων και  αρκετών δημόσιων υποδομών,  ξεπουλά τη δημόσια περιουσία. Παράλληλα παρέχει στήριξη στις επιχειρήσεις που καταστρέφουν το περιβάλλον και τον πολιτισμό (Σκουριές, Άγραφα, Φυλή, Ελληνικό κ.ά.).  Η φορολογική ελάφρυνση, που υποτίθεται ήταν η προεκλογική υπόσχεση της κυβέρνησης, αποδείχτηκε ότι αφορά μόνο τις επιχειρήσεις. Οι μισθωτοί και τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίσουν να στενάζουν κάτω από τους δυσβάστακτους φόρους, άμεσους αλλά και έμμεσους. Οι πλειστηριασμοί λαϊκής περιουσίας, ακόμα και της πρώτης κατοικίας, που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα πάρουν διαστάσεις τσουνάμι την χρονιά που έρχεται.
Κυβέρνηση βίας και καταστολής
Η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ επιφέρει την όξυνση του αυταρχισμού και της κρατικής  καταστολής. Η κατάργηση του ασύλου, η αστυνομική επέμβαση πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων μέσα στη ΑΣΟΕΕ, οι βιαιότητες και οι διωγμοί απέναντι στους αγωνιζόμενους φοιτητές, οι συλλήψεις και διώξεις, το ηλεκτρονικό φακέλωμα όσων συνδικαλίζονται, είναι πρακτικές που στοχεύουν στην υποταγή και την τρομοκράτηση του οργανωμένου κινήματος, του λαού και της νεολαίας. Η προσπάθεια για περιορισμό των διαδηλώσεων, στο όνομα κυκλοφοριακών προβλημάτων, στοχεύει ανάμεσα σε όλα τα άλλα και στην παρεμπόδιση του συνδικαλιστικού κινήματος να διεκδικεί στο δρόμο τα αιτήματά του.
Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης
Προάγοντας το κατάλληλο μίγμα εθνικισμού και ρατσισμού, η κυβέρνηση προετοιμάζει ακόμα πιο σκληρή αντιπροσφυγική πολιτική. Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εξασφαλίζει ότι άνθρωποι απελπισμένοι και ευάλωτοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από το θάνατο και την εξαθλίωση, θα καταλήξουν στην «ντροπή της Ευρώπης», τη Μόρια και σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το άσυλο θα γίνει άπιαστο όνειρο, ενώ οι απελάσεις και τα κλειστά κέντρα υποδοχής - φυλακές, ακόμα και τα ξερονήσια, που σχεδιάζει η κυβέρνηση  για τους πρόσφυγες, θα αυξήσουν τους πνιγμούς, τις αυτοκτονίες και την εξαθλίωση  αθώων ανθρώπων.
Ο επίσημος κυβερνητικός ρατσισμός αποθρασύνει τους φασίστες. Η προσπάθεια του δημάρχου Αθηναίων να κλείσει το σχολείο της πακιστανικής κοινότητας στέλνει μήνυμα σε κάθε ακροδεξιά, φασιστική συμμορία να προχωρήσει άφοβα στο χαράκωμα μικρού μαθητή από το Ιράν μπροστά στο σχολείο του στη Νεάπολη, να γράψει  απειλητικά συνθήματα στους τοίχους σχολείων με στόχο αριστερούς καθηγητές και καθηγήτριες, να οργανώσει το άθλιο, ναζιστικής έμπνευσης, μπάρμπεκιου στα Διαβατά.Δε θα τους περάσει! Το εργατικό κίνημα θα υπερασπίσει τη δημοκρατία και η εκπαιδευτική κοινότητα θα υπερασπίσει τα μέλη της.
Νέος γύρος αντιεκπαιδευτικών μέτρων
Στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.  Η «αυτονομία» των σχολικών μονάδων, η σύνδεση-υποταγή της εκπαίδευσης στην αγορά εργασίας, η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, το πρόγραμμα ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΛ (Εναλλακτική Ενισχυτική Διδασκαλία, η  Υποστήριξη των σχολικών μονάδων ΕΠΑΛ, μέσω της παρέμβασης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης μόνο των μαθητών της Α΄ ΕΠΑΛ, o θεσμός του Συμβούλου Καθηγητή, η υλοποίηση και παρακολούθηση των σχεδίων δράσεων επιδοτούμενα από ιδιωτικές εταιρίες,  απώτερο στόχο έχουν την ιδιωτικοποίηση της παιδείας και απαλλαγή του κράτους από την ευθύνη χρηματοδότησής του.
Η περαιτέρω συρρίκνωση των ήδη χαμηλών δαπανών (μόλις το 2,87% του συνολικού προϋπολογισμού, με συνολική μείωση 26,6% από το 2009) οδηγεί σε τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών και υποδομών και τα σχολεία να αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές ανάγκες λειτουργίας τους. Ο εκπαιδευτικός οφείλει να είναι ένα «πολυεργαλείο» που διδάσκει, μετακινείται σε πολλαπλές σχολικές μονάδες, εκτελεί χρέη γραμματέα, αλλά και συμβούλου-ψυχολόγου, καλείται να λύσει όλα τα προβλήματα του σχολείου του. Στο πλαίσιο αυτό η αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών θα αποτελέσει βασικό εργαλείο μεταφοράς της ευθύνης στους εκπαιδευτικούς και μηχανισμό προώθησης όλων των αντιδραστικών πολιτικών.Τη ίδια στιγμή οι μειώσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών από τον Φλεβάρη του ’10 κυμαίνονται από 30 έως 40% ανάλογα με τα κλιμάκια καιτις αυξομειώσεις των εισφορών, ενώ η πραγματική μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη, λόγω της υπερφορολόγησης και της συνεχόμενης αύξησης στο κόστος της καθημερινής διαβίωσης. Αλλά και οι συντάξεις ακολούθησαν την ίδια πτωτική πορεία, ενώ τα όρια συνταξιοδότησης εκτοξεύτηκαν στα 67 χρόνια ηλικίας η 40 χρόνια εργασίας.
Η εφαρμογή, φέτος, του  «νέου Λυκείου» του Γαβρόγλου, αλλά και οι εξαγγελίες υπουργείου και ΙΕΠ για εξετάσεις σε όλες τις τάξεις με τράπεζα θεμάτων, εθνικό απολυτήριο και επαναφορά της βάσης του 10,  επιβεβαιώνουν ότι το Λύκειο μετατρέπεται ταχύτατα σε ένα σκληρό εξεταστικό κάτεργο, ένα σχολείο αριστοκρατικό, ακόμα πιο ταξικό για ολοένα και λιγότερους. Ρίχνουν την ευθύνη της «αποτυχίας» στους μαθητές για να κρύψουν πως στόχος τους είναι να μειώσουν δραστικά τους εισακτέους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενισχύοντας ιδιωτικά κολέγια, παραπαιδεία και κατάρτιση.
Οι εκπρόσωποι της νέας κυβέρνησης με πρωτεργάτη το νέο πρόεδρο του ΙΕΠ κ. Αντωνίου, μιλούν με... νοσταλγία για την επιστροφή στο 2014, στη διαθεσιμότητα 2.500 συναδέλφων μας και τις απολύσεις, στην ανεπιτυχή προσπάθεια επιβολής αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών, στον αυταρχισμό και την επιστράτευση, στην άρση της μονιμότητας και την γενίκευση της ελαστικής εργασίας. Αλλά και ακόμα πιο πίσω, στο 1954, όταν οι επιθεωρητές καταδυνάστευαν το εκπαιδευτικό σώμα ή στο 1914, στην εποχή των ιεροδιδασκάλων, με την κυρία Κεραμέως να καλεί τους ιεράρχες να συνδράμουν στο έργο του υπουργείου, στην εποχή  που η σχολική ιστορία δεν είχε τις κοινωνιολογικές αναφορές αλλά, αντίθετα, κατηχούσε και προετοίμαζε, με έντονο εθνικιστικό φορτίο, το μαθητικό σώμα για τους μελλοντικούς «εθνικούς θριάμβους».
Η αναπλήρωση γίνεται σταδιακά «κανονικότητα»
Το υπουργείο όμως νοσταλγεί και την εποχή που δεν υπήρχε μονιμότητα. Γι’ αυτό οι μόνιμοι διορισμοί καταργήθηκαν, όλα τα προηγούμενα χρόνια και από όλες ανεξαιρέτως τις μνημονιακές κυβερνήσεις, γι’ αυτό τα κενά καλύπτονται πλέον με δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές, με αποτέλεσμα 35 και πλέον χιλιάδες συνάδελφοί μας, αντί να έχουν διοριστεί μόνιμα, βιώνουν το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας ανασφάλειας και περιπλάνησης. Ακόμα και οι 4500 διορισμοί στην ειδική αγωγή έχουν μεταφερθεί για το 2020, παρότι είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Ούτε κουβέντα για τους 10000 διορισμούς στην γενική παιδεία, που υποτίθεται είχε δρομολογήσει προεκλογικά η προηγούμενη κυβέρνηση. Ειδικότερα, με τους πρόσφατα ανακοινωθέντες πίνακες ειδικής αγωγής που προέκυψαν με το προσοντολόγιο Γαβρόγλου, δημιουργείται μια κινούμενη άμμος, στην οποία οι εκπαιδευτικοί μπαίνουν κυνηγώντας χαρτιά,  προκειμένου να διεκδικήσουν την δουλειά τους και την επόμενη χρονιά.
Η αντιμεταναστευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας συνεχίζεται…
Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει με εκκωφαντικό τρόπο πώς εννοεί την εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών. Επιδίδεται με απίστευτο ζήλο στην αστυνομική εκκένωση καταλήψεων οικογενειών προσφύγων/μεταναστών που σημαίνει, εκτός των άλλων, τη βίαιη απομάκρυνση των εκατοντάδων προσφύγων μαθητών από τα σχολεία τους.Χιλιάδες προσφυγόπουλα σε όλη την Ελλάδα μένουν εκτός του δημόσιου σχολείου γιατί δεν προωθούνται τα ανάλογα μέτρα (ίδρυση τάξεων υποδοχής, πρόσληψη αναπληρωτών, μεταφορά μαθητών κ.ά.), ενώ οι περιορισμοί στην απόδοση ΑΜΚΑ και η απαγόρευση πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μεγάλο μέρος των ανήλικων προσφυγόπουλων δημιουργούν επιπλέον απαγορευτικούς όρους για την πρόσβασή τους στα σχολεία.
Οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ηγεσία της ΟΛΜΕ
Η πλειοψηφία του Δ.Σ.  της ΟΛΜΕ (δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού)  δέσμια του βεβαρυμμένου παρελθόντος της, δεν ενημερώνει, δεν οργανώνει, ούτε καταθέτει σχέδιο αγώνα στις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται το δημόσιο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί, γιατί ανοιχτά  πλέον στηρίζει τα μνημονιακά κόμματα και τις κυβερνήσεις. Για πρώτη φορά απροκάλυπτα προωθεί τους στόχους του ΟΟΣΑ, όπως είναι η εφαρμογή της αξιολόγησης. Σε εισήγηση που κατέθεσε ζητά την εφαρμογή «της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου», την έναρξη της αξιολόγησης. Στοιχείο της λειτουργίας της έχουν γίνει οι πραξικοπηματικές ενέργειες προκειμένου να παρεμποδίσει με κάθε τρόπο τη συγκρότηση κινήματος.Τίποτα πλέον δεν μπορεί να περιμένει οκλάδος από τις κυβερνητικές παρατάξεις και την ηγετική ομάδα της ΟΛΜΕ.
Η εσωστρέφεια της Β΄ ΕΛΜΕ
Σε αυτές τις εκλογές θα κριθεί, εάν η ΕΛΜΕ θα διαγράψει μια αγωνιστική πορεία και θα αντιπαρατεθεί με τη σκληρή επίθεση που προωθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην εκπαίδευση ή θα συνεχίσει να είναι δέσμια των δυνάμεων του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού που την έχουν οδηγήσει σε τέλμα. Εάν η ΕΛΜΕ θα παραμείνει στην αδράνεια και σε εκφυλισμένες και γραφειοκρατικοποιημένες πρακτικές του παρελθόντος μπροστά στα επερχόμενα αντιλαϊκά καιαντιεκπαιδευτικά μέτρα. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Β΄ ΕΛΜΕ αποτελεί η επιμονή σε μια ηθελημένη εσωστρέφεια και η συστηματική άρνηση της συμπόρευσης με τις άλλες ΕΛΜΕ και της από κοινού διεκδίκησης των αιτημάτων όλων των συναδέλφων. Την κατάσταση αυτή μεθοδεύει και συντηρεί η ΔΑΚΕ της Β΄ ΕΛΜΕ της οποίας ο συγκεντρωτισμός αντιτάσσεται στις θέσεις των αγωνιστικών παρατάξεων και των εκπροσώπων τους στο Δ.Σ. Πώς είναι δυνατόν η άσκηση των καθηκόντων της Γενικής Γραμματέως, και εκπροσώπου της παράταξής μας στο Δ.Σ., να περιορίζεται στην καταγραφή των πρακτικών των συνεδριάσεων και να της επιτρέπεται μόνο η πρόσβαση και όχι η διαχείριση, όπως ορίζει το καταστατικό λειτουργίας της Β΄ ΕΛΜΕ, του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου; Αυτού του είδους οι τακτικισμοί ξεθωριάζουν την έννοια του σωματείου σε μια εποχή που τα κινηματικά χαρακτηριστικά τείνουν να εξαλειφθούν και οι αγωνιστικές φωνές υφίστανται διώξεις.
Ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος!
Την στιγμή που μιλάμε, εκατομμύρια άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο εξεγείρονται ενάντια στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Η καταστροφή του περιβάλλοντος, τα γυναικεία δικαιώματα που μπαίνουν στο στόχαστρο, η περιφρούρηση της δημοκρατίας, η διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής, κατεβάζουν αυτό τον κόσμο στο δρόμο.
Και στην Ελλάδα, η πολιτική της ΝΔ συναντάει όλο και περισσότερες αντιδράσεις. Η διαδήλωση της ΔΕΘ, οι απεργιακές κινητοποιήσεις για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, οι διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου που ήταν οι μεγαλύτερες της τελευταίας εικοσαετίας, δείχνουν ότι δε θα υποκύψουμε αμαχητί. Μπορούμε να αντισταθούμε! Απέναντι σε όσα ρημάζουν τις ζωές μας ο ανυποχώρητος αγώνας είναι μονόδρομος. Στις εκλογές των ΕΛΜΕ αυτή η διάθεση πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη, για να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να διευκολυνθεί η οργάνωση της αντίστασης.
Αγωνιστική Παρέμβαση – Αλληλεγγύη – Συνεργαζόμενοι η παράταξή μας!
Η Αγωνιστική Παρέμβαση - Αλληλεγγύη – Συνεργαζόμενοι αποτελεί ανεξάρτητο σχήμα και δεν καθοδηγείται από κανέναν πολιτικό φορέα. Αποτελεί συνισταμένη ανένταχτων συναδέλφων και εκπαιδευτικών από  όλο το φάσμα της αριστεράς. Πιστεύουμε στην κοινή δράση των αγωνιστικών δυνάμεων και όχι στις άγονες αντιπαραθέσεις.

Υπερασπίζουμε την εργασία μας και το δημόσιο σχολείο
Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς, κόντρα στην παιδεία της ημιμάθειας και της αγοράς , που επιτάσσει  να προσφέρουν τζάμπα εργασία για τον εργοδότη.
Διεκδικούμε:
Ø  Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Άμεση καταβολή του κατηργημένου ΜΚ των ετών 2016-2017. Κλαδική σύμβαση εργασίας.
Ø  Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα - μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσίας. Κατάργηση του προσοντολόγιου! Πλήρη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
Ø  Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας.
Ø  Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ΄13 επίπεδα.
Ø  20 μαθητές/τμήμα, 15/ΟΠ, 10/εργαστήριο, μείωση μαθητών σε τμήματα που φοιτούν μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες.
Ø  Όχι στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών, στην αυτοαξιολόγηση και την αυτονομία των σχολείων. Απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης. Δημοκρατία και Παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία.
Ø  Όχι στο Νέο Λύκειο των κανόνων της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών.
Ø  Όχι στα ΕΠΑΛ της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης, της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης.  
Ø  Όλα τα παιδιά στο σχολείοισότιμα, χωρίς αποκλεισμούς ανεξάρτητα από το φύλο, φυλή, χρώμα, θρήσκευμα και εθνικότητα. 
Ø  Ουσιαστική ένταξη όλων των προσφυγόπουλων και των παιδιών μεταναστών στην πρωινή σχολική ζώνη με τη λειτουργία επαρκών τμημάτων υποδοχής όπου αυτά φοιτούν. Απόδοση ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες και στα παιδιά τους για να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ø  Όχι στον αντισυνδικαλιστικό νόμο και τις αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στα Πανεπιστήμια.
Ø  Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά, παιδεία, υγεία, ασφάλιση, ενημέρωση, ρεύμα και νερό. Καμιά ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα.
Ø  Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ και όλων των μνημονίων
Ø  Παλεύουμε για την αποχώρηση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο. Αλληλεγγύη-ειρήνη με όλους τους λαούς.

Για να αλλάξει το τοπίο στην ΕΛΜΕ και να χαράξουμε μια αγωνιστική πορεία!
Για να δυναμώσει ο δρόμος του ανυποχώρητου αγώνα!
Για ένα δημόσιο σχολείο των αναγκών και των δικαιωμάτων μας!
Ενισχύστε - ψηφίστε το ψηφοδέλτιο
Αγωνιστική Παρέμβαση - Αλληλεγγύη – Συνεργαζόμενοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.