Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Δήλωση Αιρετού μέλους του ΠΥΣΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης με την Αγωνιστική Παρέμβαση-Αλληλεγγύη-Συνεργαζόμενοι


ΠΥΣΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΤΑΚΤΙΚΟ ΑΙΡΕΤΟ ΜΕΛΟΣ ΠΟΛΙΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ
ΠΡΑΞΗ 35    05-09-2019
ΘΕΜΑΤΑ
1. Αιτήσεις – ενστάσεις εκπαιδευτικών
2. Οριστικές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε εναπομείναντα οργανικά κενά και
τοποθετήσεις σε οργανικά κενά για το συμφέρον της υπηρεσίας
3. Προσωρινές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών που έχουν αποσπασθεί στο ΠΥΣΔΕ Αν.
Θεσ/νίκης
4. Έγκριση ανάθεσης διοικητικού έργου σε εκπαιδευτικούς
5. Χρονοδιάγραμμα εργασιών του ΠΥΣΔΕ σχετικά με τις λειτουργικές τοποθετήσεις
του διδ. Έτους 2019-2020
6. Χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή
7. Γνωμοδότηση συνάφειας μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών

1. Αναφορικά με τις αιτήσεις – ενστάσεις εκπαιδευτικών που αφορούν στη μη υπαγωγή τους σε ειδική κατηγορία με βάση το άρθρο 13  του ΠΔ 50/96  το οποίο αναφέρει:
«Κατά τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις  των εκπαιδευτικών λειτουργών
μετατίθενται ή τοποθετούνται κατά προτεραιότητα συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους:
α) Οι εκπαιδευτικοί που έχουν παιδιά τα οποία χρειάζονται ειδική θεραπευτική αγωγή ή εκπαίδευση και είναι τυφλά, κωφά ή βαρήκοα, αυτιστικά, σπαστικά πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, ΑΙDS, σύνδρομο DΟWΝ και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Crohn. Για την απόδειξη των λόγων αυτών απαιτείται βεβαίωση Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής (πλέον ΚΕΠΑ) στην οποία θα εκτίθεται και το ιστορικό της ασθένειας.


γ) Οι εκπαιδευτικοί που οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους πάσχουν από μεσογειακή αναιμία που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, ΑΙDS και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Crohn.  Η προτεραιότητα για τις μεταθέσεις (περ. α &γ)  ισχύει και για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή ( μέσω ΚΥΣΔΕ) όσο και για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις της ίδιας περιοχής (μέσω ΠΥΣΔΕ)..».
Θεωρώ ότι η θέση της πλειοψηφίας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η οποία διαφοροποιείται από τις αποφάσεις που εφαρμόζονταν τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει να αναιρεθεί καθώς :
Δεν υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων, λόγω της δυσλειτουργίας της ΔΔΕ, με αποτέλεσμα να ληφθούν ως εκπρόθεσμα πιστοποιητικά που έληγαν μέσα στον Ιούλιο του 2019 (ενδεικτικά για περίπτωση συναδέλφισσας ΠΕ01 του 8ου Γυμνασίου Καλαμαριάς στις 19-7-2019) ή να μην δοθεί ο χρόνος για την προσκόμιση περαιτέρω δικαιολογητικών στοιχείων. Πόσο συχνά γίνονται υπηρεσιακές μεταβολές για τοποθετήσεις σε οργανικά κενά μεσούντος του καλοκαιριού και με κλειστά σχολεία;; Επιπλέον δεν θα πρέπει να απορρίπτονται με τόση ευκολία όσα πιστοποιητικά είχαν εκδοθεί από Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (που και αυτή εντάσσεται στο ΚΕΠΑ), όσοι καρκίνοι δεν αναφέρονταν ρητά ότι είναι σε μεταστατικό στάδιο, όσες περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν αναφέρονταν σε τετραπληγία και παραπληγία. Πάγιο αίτημα της ΟΛΜΕ είναι η ένταξη και νέων ασθενειών στην ειδική κατηγορία και η αναδιαμόρφωση του αναχρονιστικού νομικού πλαισίου.
Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση ένστασης συναδέλφισσας κλάδου ΠΕ05, στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια εντασσόταν σε ειδική κατηγορία και η οποία εφέτος έπεσε θύμα του συγκεκριμένου «κόφτη», την ίδια χρονική περίοδο που το ΠΥΣΔΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης με την Πράξη 34/19-7-2019 και με αριθμό απόφασης 14792 ενέταξε τον σύζυγό της, εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ03 σε ειδική κατηγορία!! (τα στοιχεία, από την ένσταση που κατατέθηκε από τη συνάδελφο, η οποία ζήτησε και έτυχε ακρόασης από το ΠΥΣΔΕ).
   Κατόπιν τούτου κρίνεται απαραίτητη η ομόφωνη πρόταση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, να γίνει ερώτημα στο Υπουργείο, γεγονός βέβαια που ενδέχεται να ανατρέψει δραματικά το ισχύον σκηνικό αναφορικά με τις οργανικές τοποθετήσεις.
Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει δεκτή η ένσταση εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ04.04 του 1ου ΓΕΛ Επανομής, να αρθεί η τοποθέτησή του στο 28ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, καθώς οι ώρες στο συγκεκριμένο σχολείο είναι στην πλειοψηφία τους ώρες φυσικής, άρα θα πρέπει να δοθεί το κενό σε εκπαιδευτικό κλάδου ΠΕ04.01 και να αναδιαμορφωθούν τα εναπομείναντα κενά για τον κλάδο ΠΕ04.
Επισημαίνω την ανάγκη απόδοσης οργανικών θέσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους. Συγκεκριμένα, τα κενά που είναι 12 και πλέον ώρες συνολικά για τον κλάδο ΠΕ04 θα πρέπει να δίνονται στην ειδικότητα – ή τις ειδικότητες – με τις περισσότερες ώρες, απόφαση με την οποία θα έπρεπε να συντάσσεται το Υπηρεσιακό Συμβούλιο ομόφωνα και όχι κατά πλειοψηφία.
2. Αναφορικά με τις υποχρεωτικές τοποθετήσεις συναδέλφων σε εναπομείναντα οργανικά κενά «για το συμφέρον της υπηρεσίας» μειοψηφώ με τη διαδικασία του υποχρεωτικού. Θεωρώ ότι πρέπει να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία και να δίνονται τα κενά αυτά ως λειτουργικά, δηλώνω όμως ότι θα παρίσταμαι σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, ελέγχοντας το κατά πόσον η διοίκηση εφαρμόζει για όλους τα ίδια μέτρα και σταθμά.
Επισημαίνεται ότι η διοίκηση οφείλει να έχει προσκομίσει στα μέλη του συμβουλίου έγκαιρα και ελεγμένα τα στοιχεία που αφορούν τους συναδέλφους που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και θα υποστούν τις υποχρεωτικές τοποθετήσεις. Η έλλειψη στοιχείων επιφέρει χρονικές καθυστερήσεις με αρνητικές συνέπειες στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και αφήνει περιθώρια για κακοπροαίρετες κριτικές περί μεθοδεύσεων και αδιαφάνειας.
Με εκτίμηση


Πολίτου Σωτηρία
Εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ04.01 του 7ου ΓΕΛ Καλαμαριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.