Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Εκλογές ΟΛΜΕ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η ΟΛΜΕ ΣΕ ΑΠΡΑΞΙΑ!
Αρχές Ιουλίου διεξάγεται το 18ο συνέδριο της ΟΛΜΕ από το οποίο θα προκύψει το νέο ΔΣ για τα επόμενα δύο χρόνια. Και στις 9/5 καλούμαστε να εκλέξουμε αντιπροσώπους γι’ αυτό. Αλήθεια, ποια ήταν η στάση του ΔΣ της ΟΛΜΕ και ποια γραμμή χάραξε για το εκπαιδευτικό κίνημα τα προηγούμενα 2 χρόνια;
Από την αρχή ακόμα φάνηκε ότι διαμορφώνεται μια
πλειοψηφία ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ)- ΔΑΚΕ που σκοπό είχε να επιτρέψει να περάσουν όλα τα αντιδραστικά μέτρα του υπουργείου με τις ελάχιστες δυνατές αντιδράσεις από την πλευρά του κλάδου:
·       με μεγάλη δυσκολία συμφωνούσε να γίνουν ΓΣ, ενώ ο εκπαιδευτικός κόσμος βρισκόταν μπροστά σε αλλαγές που απειλούσαν είτε το ίδιο το σχολείο είτε τη θέση του μέσα σε αυτό (Νέο Λύκειο, αλλαγές στις αναθέσεις, στον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών κ.ά.). Και σε όσες έγιναν (με καθυστέρηση πολλές φορές)  δεν κατέθετε πρόγραμμα δράσης, καθώς δεν ήθελε να εναντιωθεί στα μέτρα του υπουργείου.
·       ακολούθησε τη στάση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με αποσπασματικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις χωρίς κλιμάκωση, ακόμα και όταν χιλιάδες κόσμου συμμετείχε στην απεργία για το ασφαλιστικό στις 4/2/2016·  μπροστά στην προοπτική της συνταξιοδότησης του εκπαιδευτικού στα 67 και με τον κόσμο στο δρόμο, αντί να κλιμακώσει τον αγώνα, σύρθηκε πίσω από την απόφαση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για 48ωρη απεργία μέσα στο Πάσχα!
·       αρνείται ακόμα και φραστικά να εναντιωθεί στην τωρινή αλλά και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις αυτά τα 2 χρόνια κατέληξαν να είναι επιφανειακές, χωρίς ουσιαστική ανάλυση και κάποιες φορές μέχρι και υποστηρικτικές προς το υπουργείο (βλ. θεματική εβδομάδα).
·       στον περσινό «διάλογο για την παιδεία» του υπουργείου και ενώ η απόφαση του ΔΣ ήταν να αποφασίσει ο κλάδος στις ΓΣ αν θα συμμετέχει, τελείως πραξικοπηματικά με πλειοψηφία ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ,  η ΟΛΜΕ πήρε μέρος! Αυτή η βαθιά αντιδημοκρατική πράξη φανερώνει τον επικίνδυνο δρόμο που μπορεί να πάρει το σωματείο, όταν κάποιοι θεωρούν ότι είναι τσιφλίκι τους και αρνούνται να ακούσουν τη γνώμη χιλιάδων εκπ/κών!
·       σταδιακά και με απόφαση της πλειοψηφίας ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ εγκαταλείφθηκαν τόσο οι πολιτικοί στόχοι όσο και τα ψηφισμένα αιτήματα του κλάδου στα συνέδρια του 2013 και 2015. Έτσι δεν βλέπουμε πια στις ανακοινώσεις «κατάργηση των μνημονίων», «ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ», και επιπλέον άλλαξε τη θέση του κλάδου «κατά της μαθητείας» και δέχτηκε την εφαρμογή της.
ΓΙΑΤΙ;
Τα ΣΥΝΕΚ ακολούθησαν πολύ γρήγορα τον λεγόμενο «κυβερνητικό συνδικαλισμό»: να ασκήσουμε μεν κριτική στην κυβέρνηση (άλλοτε επιφανειακή και σπάνια ουσιαστική), αλλά ως εκεί! Μην τυχόν γίνει κανένα λάθος και κερδίσει κάτι το κίνημα εις βάρος του υπουργείου, γιατί «στον υπουργό δεν αρέσουν αυτά»!! Εύλογα λοιπόν τα ΣΥΝΕΚ συμμάχησαν με την ΔΑΚΕ, η οποία ποτέ δεν έκρυψε στην πράξη ότι συμφωνεί με όλα τα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων και της τωρινής κυβέρνησης, αφού η ΝΔ στήριξε όλα τα μνημόνια. Άλλωστε ΔΑΚΕ και ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ-ΠΑΣΟΚ) φέρουν βαρύτατες ευθύνες όλα τα προηγούμενα χρόνια για την απουσία οργάνωσης ενός εκπαιδευτικού κινήματος τέτοιου που να ανατρέπει αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και για την καλλιέργεια μιας λογικής ανάθεσης που επικράτησε στον κλάδο. 
Το ΠΑΜΕ, από την άλλη, αυτά τα 2 χρόνια και παρά τις αγωνιστικές κορόνες συνέβαλλε με τις προτάσεις του σε αυτή την αδράνεια. Μετά την επιτυχημένη 24ωρη απεργία στις 4-2-2016 για το ασφαλιστικό, αντί για κλιμάκωση, το ΠΑΜΕ πρότεινε σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ «48ωρη, όταν και αν τολμήσει το υπουργείο να πάει το ν/σ για ψήφιση». Και το υπουργείο φυσικά και το τόλμησε μέσα στο Πάσχα!! Σε συνέχεια αυτού φέτος ψήφισε στο Γ.Σ. της ΑΔΕΔΥ(8/4) με ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ και ΠΑΣΚΕ «εν λευκώ εξουσιοδότηση στην Ε.Ε. για 24ωρη απεργία»! Για πότε άραγε; Στις τελευταίες ΓΣ του κλάδου δεν κατέθετε αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, αλλά αόριστες και γενικόλογες ενέργειες. Για το ΠΑΜΕ ο εχθρός είναι οι Αγ. Παρεμβάσεις και όχι οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, αφού φαίνεται ότι οι προτάσεις του γίνονται μια χαρά αποδεκτές από αυτές. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη συκοφαντούν εκπροσώπους των Παρεμβάσεων, αρνούνται ή υπονομεύουν τον συντονισμό των ΕΛΜΕ και αποχωρούν από τις ΓΣ για να αποδυναμώσουν τη συμμετοχή και άρα τις αποφάσεις της.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις υπάρχουν εδώ και 29 χρόνια στο εκπαιδευτικό κίνημα. Πρόκειται για ένα πολυτασικό ρεύμα, αυτόνομο και ανεξάρτητο από κόμματα, που εκφράζει το ανυπότακτο κομμάτι της αριστεράς.
·       Υπάρχουμε σχεδόν σε κάθε ΕΛΜΕ της χώρας και με σταθερά και συνεπή αγωνιστικά βήματα φτάσαμε τα τελευταία  χρόνια να εκπροσωπούμαστε από 2 άτομα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Είμαστε η μόνη παράταξη που κάθε χρόνο εναλλάσσει τους εκπροσώπους της σε επίπεδο ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, καθώς επιδίωξή μας δεν είναι η προσωπική προβολή μέσα από αξιώματα και θέσεις.
·       Συγκρουόμαστε σταθερά μέσα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ με τις δυνάμεις του νέου και παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού με γνώμονα την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπ/κών
·       Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως μόνο με ένα σχέδιο πολύμορφου, παρατεταμένου και αποφασιστικού αγώνα μπορούμε ως εκπ/κοί και εργαζόμενοι να έχουμε νίκες μακριά από λογικές εκλογικής αναμονής, ανάθεσης και συνδιαχείρισης στους διαδρόμους και στα τραπέζια των υπουργείων.  Κι αυτό το σχέδιο καταθέτουμε και παλεύουμε όλα τα προηγούμενα χρόνια στα σωματεία μέσα από τις ΓΣ που σταθερά επιδιώκουμε ώστε να ακούγεται η φωνή του κλάδου.
·       Υπερασπιζόμαστε το ενιαίο δημόσιο δωρεάν 12χρονο σχολείο με 2χρονη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά και όλους τους εκπ/κούς, γιατί πιστεύουμε ότι η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και όχι εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου.
·       Δεν επιδιώκουμε να συνδιαχειριστούμε την σημερινή άσχημη κατάσταση. Οραματιζόμαστε και παλεύουμε για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ενάντια σε ΕΕ-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ ως απαραίτητη συνθήκη αποδέσμευσης από την  πολιτική των μνημονίων.

Στις εκλογές για το 18ο συνέδριο της ΟΛΜΕ στηρίζουμε και ενισχύουμε

την Αγωνιστική Παρέμβαση στη Β ΕΛΜΕ

για ένα Συνδικάτο ισχυρό, μαχητικό και διεκδικητικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.