Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Διαλύουν την ΕΛΜΕ

ΠΑΜΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ διαλύουν την ΕΛΜΕ.
Να μην το επιτρέψουμε!
Συνάδελφοι –ισσες
Τα νέα μέτρα που δρομολογούνται από κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ μπροστά στη 2η αξιολόγηση είναι ακόμη πιο σκληρά και προδιαγράφουν ένα 4ο μνημόνιο, ενώ συνεχίζεται απαρέγκλιτα η εφαρμογή του 3ου. Ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης τα κυβερνητικά μέτρα για τη μαθητεία, τη θεματική εβδομάδα, τις δημιουργικές εργασίες, τον πρόωρο χαρακτηρισμό φοίτησης στα ΕΠΑΛ έρχονται να συμπληρώσουν τη μνημονιακή λαίλαπα. Και ακολουθούν ο νόμος για το νέο Λύκειο, αλλαγές στην ειδική αγωγή, στο καθεστώς των αναπληρωτών, συγχωνεύσεις και γενικά μια αντιδραστική αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση βάσει των επιταγών ΕΕ, ΟΟΣΑ και πρόσφατα του ΣΕΒ!
Το Υπουργείο και η κυβέρνηση μας επιτίθενται. Εμείς πώς απαντάμε;
Είναι χαρακτηριστική η αργοπορία της ΟΛΜΕ να πάρει σαφή θέση
απέναντι στη θεματική εβδομάδα, στις δημιουργικές εργασίες και στα χαρακτηρισμό φοίτησης για τα ΕΠΑΛ. Με ευθύνη της πλειοψηφία του ΔΣ έβγαλε δύο ουδέτερες ανακοινώσεις και πρόσφερε συνδικαλιστική κάλυψη μόνο για τα λύκεια! Με μεγάλη δυσκολία και με την πίεση των Παρεμβάσεων μέσα στο ΔΣ, δέχτηκε να προχωρήσουν οι ΕΛΜΕ σε συνελεύσεις και να πραγματοποιηθεί ΓΣ προέδρων στις 18/2. Μπροστά στην απραξία της ΟΛΜΕ πολλές ΕΛΜΕ (όπως η Γ’ και Δ’ ΕΛΜΕ-Θ) είτε μέσα από τα διοικητικά τους συμβούλια είτε μέσα από γενικές συνελεύσεις καταδίκασαν αυτά τα μέτρα και προχώρησαν στην συνδικαλιστική κάλυψη των εκπαιδευτικών τους.
Μέσα σε αυτές τις ΕΛΜΕ δεν ήταν δυστυχώς η Β’ ΕΛΜΕ-Θ, χωρίς να εκπλήσσεται κανείς, η οποία δε θεώρησε απαραίτητο να καλέσει τους συναδέλφους σε συνέλευση και αρκέστηκε να βγάλει ανακοινώσεις με τις οποίες καλεί το Υπουργείο να αποσύρει τις εγκυκλίους (!) και την ΟΛΜΕ (!) να καλύψει συνδικαλιστικά τους συναδέλφους. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί η συνέλευση την Τρίτη 14/2 ήταν μία ακόμα συνέλευση χωρίς μαζικότητα. Όταν το ΔΣ δεν υιοθετεί μια αποφασιστική και μαχητική στάση για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, όταν δεν οργανώνει εγκαίρως μια συζήτηση για τα νέα μέτρα, πώς περιμένει από τον κόσμο να έρθει; Είναι πολύ υποκριτική η στάση του παλιού κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ-ΠΕΚ, αλλά και του νέου των ΣΥΝΕΚ, όταν αναρωτιούνται «γιατί δεν έρχεται ο κόσμος», για να καταλήξουν ότι «οι συνάδελφοι αδιαφορούν»! Λες και δεν έχουν ευθύνες οι παρατάξεις τους γι’ αυτή την κατάσταση τόσο στο παρελθόν, όσο και τώρα μέσα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ με την πλειοψηφία ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ που βάζει πλάτη στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτκής.

Για τη γενική συνέλευση της Β ΕΛΜΕ στις 14/2
Συνάδελφοι, -ισσες
Στη συνέλευση του σωματείου στις 14/2 τέθηκε θέμα νομιμοποίησης της ΓΣ εξαιτίας της μικρής προσέλευσης. Οι Παρεμβάσεις επιδιώκουμε μαζικές γενικές συνελεύσεις και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν είναι ευχάριστη εικόνα η χαμηλή συμμετοχή, όταν ως κλάδος και ως εργαζόμενοι δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια μια τέτοια επίθεση. Δεν είναι όμως και κάτι αξεπέραστο, αν υπάρχει επικοινωνία με την αγωνία των συναδέλφων, αποφάσεις που απαντούν στα προβλήματα και δίνουν συλλογικές λύσεις και αγωνιστική διέξοδο. Με έκπληξη όμως ακούσαμε από το ΠΑΜΕ να ζητάει η συνέλευση να ονομαστεί «διευρυμένο ΔΣ» και την τελική απόφαση για τη ΓΣ των προέδρων να την πάρουν τα 7 μέλη του ΔΣ! Οι υπόλοιποι δηλαδή που ήμασταν εκεί προφανώς αποτελούμε… αμελητέα ποσότητα για το ΠΑΜΕ, το οποίο πραγματοποιώντας τη δήλωσή του ότι «αυτό δεν είναι γενική συνέλευση» αποχώρησε! Μια κίνηση συνηθισμένη από άλλες παρατάξεις (ΔΑΚΕ-ΠΕΚ) και που από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε αποτελεί κοινή «γραμμή» του ΠΑΜΕ εδώ στη Θεσσαλονίκη. Η παράταξή τους αποχώρησε από τις συνελεύσεις που έγιναν στην Ε΄ και Γ’ ΕΛΜΕ (σε σύμπνοια με ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ), ενώ και στις άλλες ΕΛΜΕ θέτουν θέμα νομιμοποίησης. Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο η λογική ενός μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος. Τα είδαμε ξανά στην προσπάθεια να μπλοκαριστεί η αγωνιστική πορεία της Ε’ ΕΛΜΕ μέσα από τις επιθέσεις στις  Παρεμβάσεις και στον πρόεδρο της Ε’ ΕΛΜΕ Χ. Ζαγανίδη. Βέβαια οι συκοφαντίες αποδείχτηκαν αστήριχτες και οι συνάδελφοι το Δεκέμβρη του 2016 έδωσαν στις Παρεμβάσεις την πρώτη θέση στην Ε’ ΕΛΜΕ και τη δεύτερη θέση συνολικά στη Θεσσαλονίκη. Στοχοποιήθηκαν οι Παρεμβάσεις γιατί αμφισβητούν στην πράξη τη λογική του ΠΑΜΕ ότι ο κλάδος δεν μπορεί να παλέψει για τα δικαιώματά του και να δικαιώσει τους αγώνες του. Υπάρχει επίσης θέμα δημοκρατικής λειτουργίας καθώς μετά τις εκλογές του Δεκέμβρη 2016 οι Παρεμβάσεις δεν συμμετέχουν πια στο ΔΣ της Β’ ΕΛΜΕ, άρα με την πρόταση του ΠΑΜΕ αποκλειόταν η πρότασή μας εξαρχής!
Αλλά τα πρωτοφανή στη συνέλευση της Τρίτης δεν τελείωσαν με την αποχώρηση ΠΑΜΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ. Αμέσως μετά, κι ενώ όσοι μείναμε ήμασταν πλειοψηφία, ο πρόεδρος του ΔΣ και μέλος της ΔΑΚΕ δήλωσε ότι έληξε η συνέλευση και εκεί άρχισαν οι ασυναρτησίες και οι απειλές («εγώ δεν κατεβαίνω στην Αθήνα με τέτοια απόφαση, να πάει άλλος»). Μήπως φοβήθηκε η ΔΑΚΕ ότι αν πηγαίναμε σε ψηφοφορία θα έβγαινε η πρόταση των Παρεμβάσεων (γιατί αυτό θα γινόταν) και αποφάσισαν να διαλύσουν τη συνέλευση; Θυμίζουμε στον πρόεδρο και στα μέλη του ΔΣ το άρθρο 31 παρ.3 του καταστατικού που αναφέρει: «Έκτακτη γενική συνέλευση θεωρείται ότι έχει απαρτία με οσαδήποτε μέλη παρόντα». Και αναφέρουμε το καταστατικό ακριβώς γιατί γνωρίζουμε την εμμονή της ΔΑΚΕ με την «νομιμότητα». Τέτοιες πρακτικές και αυθαιρεσίες, τέτοιοι τραμπουκισμοί δεν έχουν θέση σε διαδικασίες σωματείου και καταγγέλλουμε την ΔΑΚΕ (με την ανοχή ΠΑΜΕ-ΣΥΝΕΚ-ΠΕΚ) ως υπεύθυνη για ό,τι ακολούθησε. Για άλλη μια φορά κατάφερε να αποδείξει ότι είναι η παράταξη του παραγοντισμού και της διαχείρισης αυτής της νοσηρής κατάστασης που ζούμε. Το ΠΑΜΕ υπακούοντας σε έναν κομματικό συνδικαλισμό φαίνεται πως αποφάσισε να διαλύει τις διαδικασίες των σωματείων που δεν ελέγχει! Αναρωτιόμαστε αν αντιλαμβάνονται τι σημαίνει αυτό όταν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ που δρομολογούν τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, αν δεν υπάρχουν οι «απαιτούμενες πλειοψηφίες»!

Συνάδελφοι –ισσες
Η συσπείρωση γύρω από το σωματείο είναι το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι στα  κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα. Ο συντονισμός των ΕΛΜΕ σε τοπικό αλλά και η προσπάθεια για πανελλαδικό συντονισμό μπορούν να δώσουν ένα ηχηρό μήνυμα στην ΟΛΜΕ ότι ο παλιός και νέος κυβερνητικός αλλά και κομματικός συνδικαλισμός έχει πια τελειώσει. Είναι καιρός να ξεπεράσουμε την τακτική της αναμονής και την πρακτική της ανάθεσης και να συμμετέχουμε μαζικά και αποφασιστικά στις διαδικασίες του σωματείου. Μόνο η μαζική και αγωνιστική μας παρουσία θα σταματήσει αυτούς που πιστεύουν ότι το σωματείο τούς ανήκει και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με αυτό.

Αγωνιστική Παρέμβαση Β ΕΛΜΕ-Θ
16-2-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.