Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Β ΕΛΜΕ
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ  ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ - ΔΝΤ

ΜΕ ΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ
 Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, πνίγονται στο Αιγαίο, πεθαίνουν στα περάσματα.
Η βαρβαρότητα γίνεται πια βεβαιότητα με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε το μαύρο μέτωπο, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ. Το 3ο αντιλαϊκό μνημόνιο είναι ένα σύνολο από αντιδραστικές αλλαγές, που παίρνουν από την κοινωνική πλειοψηφία και ξαναχαρίζουν δισεκατομμύρια και δημόσιο πλούτο στους δανειστές, στις τράπεζες και στους βιομήχανους.
Η κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της ΕΕ, του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ΟΟΣΑ, αναλαμβάνει να υλοποιήσει όλα τα μνημόνια, παγιώνει το καθεστώς της μόνιμης επιτροπείας.  
Το 3ο αντιλαϊκό μνημόνιο διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση με την υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων ΕΕ- ΟΟΣΑ, αλλά και με εφαρμογή των προηγούμενων νόμων του «νέου σχολείου» και του ν. 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου.
Μείωση του κόστους  και λιτότητα, μόνιμη κινητικότητα, αξιολόγηση σε σύνδεση με επιδόσεις, αποτελεσματικότητα και μισθούς, μαθητεία - τζάμπα εργασία για τους απόφοιτους  της τεχνικής εκπαίδευσης, επιχειρηματικότητα, δηλαδή υποταγή στις ανάγκες των εργοδοτών. 
Το 3ο μνημόνιο στην εκπαίδευση είναι κιόλας εδώ!  Νέα κατάσταση με τα ίδια αντιλαϊκά υλικά
Οκτώβρης  με  χιλιάδες κενά, μηδενικούς μόνιμους διορισμούς. Η ομηρία - ταλαιπωρία των συναδέλφων αναπληρωτών συνεχίζεται. Με αυθαίρετες αναθέσεις μαθημάτων, αύξηση αριθμού μαθητών/τμήμα, συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών, προσπαθούν να κουκουλώσουν το πρόβλημα.
Μείωση κατά 10% των χρημάτων των σχολικών επιτροπών, και η καθαριότητα των σχολείων στον αέρα.
Εκρηκτικά προβλήματα στην Τεχνική Εκπαίδευση με άρνηση έγκρισης ολιγομελών τμημάτων, απουσία αρκετών βιβλίων και καθορισμού ύλης, προβλήματα εγγραφών μαθητών και δικαιώματος να συμμετέχουν σε πανελλαδικές κλπ.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας μιλά για εθελοντισμό, αξιολόγηση και αύξηση ωραρίου ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπει μείωση δαπανών για παιδεία.

ΕΚΤΙΜΑΜΕ  ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ
Φάνηκε πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις
Δε φτάνει να εκφράζουμε το δίκιο μας, πρέπει να μπορούμε και να το επιβάλλουμε
Το προηγούμενο διάστημα έδειξε, ότι η πολιτική διαπραγμάτευσης στα πλαίσια των «Θεσμών» που δεν τους αμφισβητεί, θα καταλήγει σε όλο και πιο αντιλαϊκά μνημόνια. Δεν αρκεί να αντιπαλεύουμε τις συνέπειες μιας πολιτικής αν δεν βάλλουμε στο στόχαστρο των αγώνων μας την ίδια. Απέναντι στη «μία και μοναδική αλήθεια» των αναδιαρθρώσεων που θέλουν να επιβάλλουν κυβέρνηση -κεφάλαιο – ΕΕ – ΟΟΣΑ, είναι επιτακτική ανάγκη να αντιπαραθέσουμε την αλήθεια των λαϊκών αναγκών, των εργατικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής αξιοπρέπειας.
 Να κοιτάξουμε απέναντί μας και δίπλα μας. Η ελπίδα στους αγώνες και τα σωματεία μας
Είναι ανάγκη να σκεφτούμε και να δράσουμε, πιάνοντας το νήμα από τις καλύτερες στιγμές των συλλογικών μας αγώνων των τελευταίων χρόνων, να αναμετρηθούμε με τις ανεπάρκειές μας, να δούμε κατάματα τον πραγματικό αντίπαλο, να πάρουμε τα ρίσκα μας. Οι μάχες με τη διαθεσιμότητα, τους διοικητικούς των ΑΕΙ, τις καθαρίστριες ήταν αγώνες που κερδήθηκαν, γιατί ξεκίνησαν όχι ως διαμαρτυρία, αλλά με αποφασιστικότητα και συνέχεια μέχρι τη δικαίωση. Οι αγώνες αυτοί είχαν κόσμο οργανωμένο σε επιτροπές και συλλογικότητες γύρω και μέσα στα σωματεία και δε λειτούργησε ο καθένας μόνος του. Με δράσεις, κινητοποιήσεις που είχαν χαρακτηριστικά διάρκειας, αποφασιστικότητας, σύγκρουσης, επιβολής του δίκιου τους ξεπερνώντας την πεπατημένη. Οι αγώνες αυτοί δίνουν χώρο και αυτοπεποίθηση στους αγωνιζόμενους και τη δύναμη να νικούν.

ΤΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ – ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ 
Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ και μνημονίων. Κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας, δανειακών συμβάσεων και εφαρμοστικών νόμων, παύση πληρωμών στους δανειστές,  διαγραφή του ληστρικού και τοκογλυφικού χρέους,   έξοδο  από ευρώ και ΕΕ, ΝΑΤΟ. Μάχη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό.
 Ούτε βήμα πίσω από αξιοπρεπή εργασία και ζωή - εκπαίδευση δημόσια και ουσιαστική για όλα τα παιδιά

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ το πλαίσιο αιτημάτων-διεκδικήσεων του 16ου Συνεδρίου και των μαζικών Συνελεύσεων των ΕΛΜΕ του Μαΐου –Σεπτεμβρίου του 2013, που παραμένουν σε ισχύ και αποτελούν θέσεις του κλάδου. Ξεχωρίζουμε:
·            Άμεση κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου, του νόμου 4186/2013  για το «νέο» Λύκειο και του νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου.
·            Καθιέρωση και στήριξή του ενιαίου, 12χρονου, δημόσιου, και δωρεάν σχολείου, με δίχρονη προσχολική αγωγή
·            Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση.  5% του ΑΕΠ - 15% του προϋπολογισμού. Έκτακτη επιχορήγηση για ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για σίτιση,  υγεία, μεταφορά των μαθητών.
·            20  μαθητές / τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις και 10 στα εργαστήρια. Καμιά συγχώνευση - κατάργηση σχολείου. Να ανοίξουν όλα τα σχολεία που έκλεισαν.
·            Επαναλειτουργία της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.
·            Κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της ειδικής αγωγής
·            Να καλυφθούν τώρα όλα τα διδακτικά κενά με ισάριθμες προσλήψεις. Να καταργηθεί η μνημονιακή ρύθμιση αναλογίας 1:1, οι διορισμοί να γίνουν σε αντιστοιχία 1:1 ως προς τις αποχωρήσεις. Διορισμός όλων των κατηγοριών που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα διορισμού. Μαζικοί διορισμοί με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου.  
·            Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές
·            Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστη­μα εκπαίδευσης και εξολοκλήρου στο Υπ. παιδείας
·            Θέσεις εργασίας για όλους τους συναδέλφους της διαθεσιμότητας – κινητικότητας,  λειτουργία όλων των ειδικοτήτων τους, αποκατάσταση μισθολογικών, εκπαιδευτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
·            Ουσιαστικές αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση, ολιγομελή τμήματα για όλες τις ειδικότητες, εξοπλισμένα εργαστήρια, αναβαθμισμένα σε περιεχόμενο βιβλία. 
·            Επαγγελματικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών.
·            Όχι στη μαθητεία – τζάμπα εργασία για τους εργοδότες.
·            Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Άμεση βαθμολογική προαγωγή των εκπαιδευτικών για οικονομική ανακούφιση.
·            Καθιέρωση γνήσιων Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
·            Να καταργηθούν όλοι οι σχετικοί νόμοι και όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης σχολείων και εκπαιδευτικών.  Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εργαζομένους.  Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Ετήσια επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών.
·            Επαναφορά του διδακτικού ωραρίου στα επίπεδα του 2013.
·            Όχι στην κινητικότητα, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και σε ελαστικές σχέσεις εργασίας
·            Οργανικές θέσεις για όλους. Κριτήρια, μόρια και διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές.
Ÿ       Να μην περάσει η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος με τις ρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου.
Ÿ       Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας.  Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια.
Ÿ       Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας.
Ÿ       Δημοκρατική λειτουργία του σχολείου. Όλες οι αποφάσεις στην αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων.
 Ÿ      Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών μας ελευθεριών και δικαιωμάτων.
 Συμμετέχουμε στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και στην οργάνωση της αλληλεγγύης για πρόσφυγες – μετανάστες. Παλεύουμε ενάντια στη φορολεηλασία, τα χαράτσια, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά.
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ
Με την εκτίμηση ότι αν δεν μπορέσουμε να ανακόψουμε την επίθεση κινδυνεύουμε ως εργαζόμενοι, όχι μόνο να βρεθούμε σε δυσμενέστερη κατάσταση, αλλά και να δυσκολέψουν οι όροι ανάπτυξης του κινήματος μας. Αλλά και την πεποίθηση ότι μπορούμε  προτείνουμε:
1.          Παίρνουμε σαν ΕΛΜΕ όλα τα απαραίτητα μέτρα οργάνωσης των εκπαιδευτικών και ενημέρωσης γονιών, μαθητών και τοπικής κοινωνίας  με οργάνωση και προγραμματισμό κινητοποιήσεων. Συντονιζόμαστε με τους συλλόγους των δασκάλων και τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία για κοινές ΓΣ και δράσεις.
2.          Καλούμε την ΟΛΜΕ να ορίσει νέα πανελλαδική ημέρα κινητοποίησης εκπαιδευτικών και γονιών, για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εκπαίδευσης. 
3.          Καλούμε την ΑΔΕΔΥ α. να προχωρήσει στην προκήρυξη της 24ωρης πανδημοσιουπαλληλικής απεργίας τις αμέσως επόμενες ημέρες. Κανένα μέτρο, νομοσχέδιο να μην κατατεθεί από την κυβέρνηση χωρίς αντίδραση και λαϊκή κινητοποίηση. β. Να καταθέσει νέα αγωνιστική πρόταση απεργιακής κλιμάκωσης, αμέσως μετά την 24ωρη απεργία,
4.          Καλούμε τις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ, να κινηθούν στη γραμμή σχεδιασμού και προετοιμασίας παρατεταμένου, αποφασιστικού αγώνα αντίστοιχου με την επίθεση που δεχόμαστε. Προτείνουμε κλιμάκωση αμέσως μετά την πρώτη 24ωρη απεργία, με πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων απεργιών και συλλαλητηρίων μέσα στο Νοέμβρη, που θα συγκεκριμενοποιηθεί μέσα από νέες Γ.Σ. και γενική συνέλευση προέδρων μέχρι 15 Νοεμβρίου.
5.          Καλούμε την ΟΛΜΕ να συμβάλλει στον αγωνιστικό συντονισμό Ομοσπονδιών και σωματείων, να επιδιώξει να διαμορφώσει κοινό πρόγραμμα δράσης, μαχητικών ενεργειών και κινητοποιήσεων.
Καλούμαστε όλοι, μακριά από τη λογική της ανάθεσης και της αναμονής, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ξεκινήσει ο αγώνας και να πάρει αποφασιστικά χαρακτηριστικά, ώστε να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα. Για να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική, αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, για  να προωθήσουμε τις διεκδικήσεις του κλάδου που μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στην εκπαίδευση, στα σχολεία και στη ζωή μας!

Όλοι/όλες στη ΓΣ της Β ΕΛΜΕ

την Τρίτη 20/10 στις 6,30 στο 7ο ΓΕΛ Καλαμαριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.