Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Β ΕΛΜΕ 
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ 
ΤΗΣ ΕΛΜΕ
στη συνεδρίαση της 3ης Φεβρουαρίου 2015


Μετά τη συγκρότηση του νέου ΔΣ της Β ΕΛΜΕ θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποιες προτάσεις για την καλύτερη, κατά τη γνώμη μας, λειτουργία της ΕΛΜΕ, τις οποίες θέσαμε στους συναδέλφους πριν τις εκλογές και τώρα θέτουμε στο ΔΣ προς συζήτηση και έγκριση.


Για τη λειτουργία της ΕΛΜΕ
1. Ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ: να σταλεί άμεσα στα σχολεία μία ανακοίνωση ότι το ΔΣ συνεδριάζει τακτικά κάθε 1η και 3η Τρίτη του μήνα και οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές. Οι συνάδελφοι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν τα θέματα που απασχολούν το ΔΣ κάθε φορά και να καταθέτουν και δικούς τους προβληματισμούς. Γι’ αυτό και σύμφωνα και με το καταστατικό θα πρέπει να στέλνονται τα θέματα στα σχολεία 2 ημέρες πριν τη συνεδρίαση, ώστε να λαμβάνουν γνώση εγκαίρως οι συνάδελφοι και να τοποθετούνται. Εννοείται φυσικά ότι μπορεί να προκύψουν έκτακτα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.

2. Ενημερωτικό για τις αποφάσεις του ΔΣ: έπειτα από κάθε συνεδρίαση ζητάμε να στέλνεται στα σχολεία ένα ενημερωτικό όπου περιληπτικά θα αναγράφονται οι αποφάσεις ή τι συζητήθηκε για κάθε θέμα, για να υπάρχει μια συνολική εικόνα (θέματα συζήτησης-αποφάσεις).

3. Ορισμός συνδέσμων: το ΔΣ να ζητήσει από το σύλλογο διδασκόντων κάθε σχολείου να ορίσουν ένα σύνδεσμο με την ΕΛΜΕ. Ένας συνάδελφος να αναλάβει όχι μόνο να αναρτά τις ανακοινώσεις στον πίνακα, αλλά να κάνει και μια προφορική ενημέρωση για τα ζητήματα του σωματείου. Να οριστεί μια καταληκτική ημερομηνία για να στείλουν τα σχολεία τα ονοματεπώνυμα, τηλέφωνα και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των συνδέσμων (ίσως η 27/2). Να οργανωθεί ημέρα συνάντησής τους.

4. Δημιουργία ιστολογίου: είναι απαραίτητο στην εποχή μας πια το κάθε σωματείο να έχει το δικό του ιστολόγιο, ώστε ανά πάσα στιγμή οι εργαζόμενοι να έχουν πρόσβαση τόσο στις ανακοινώσεις όσο και σε άλλες πληροφορίες (εργατική νομοθεσία, καταστατικό, δευτεροβάθμια – τριτοβάθμια σωματεία κτλ)

5. Σταθερή συνάντηση των ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης (διελμικό): ακριβώς επειδή για μας τα ζητήματα της εκπαίδευσης και της κοινωνίας δεν «παγώνουν», και επειδή πιστεύουμε ότι υπάρχουν ενέργειες που μπορούν να γίνουν από κοινού με τις άλλες ΕΛΜΕ της πόλης για καλύτερα αποτελέσματα, ζητάμε να υπάρχει ένα σταθερό ραντεβού (προτείνουμε κάθε μήνα και φυσικά όποτε υπάρχουν έκτακτα θέματα) των ΔΣ των ΕΛΜΕ με παρουσία φυσικά και συναδέλφων. Να σταματήσει επιτέλους μια αρνητική κατάσταση να είμαστε η μοναδική ΕΛΜΕ που δε συμμετέχει σχεδόν σε καμία κοινή πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ. Το διελμικό δεν αντικαθιστά τα Δ.Σ. αλλά συντονίζει τη δράση των ΕΛΜΕ στη βάση των αποφάσεων των οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος. Για την Τρίτη 10/2, να πάρει η δική μας ΕΛΜΕ την απόφαση να οργανώσει και να καλέσει συνάντηση συντονισμού με τις άλλες ΕΛΜΕ.


Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι αν γίνουν τα παραπάνω θα αλλάξει ριζικά η κατάσταση στην ΕΛΜΕ. Πιστεύουμε όμως ότι το λιγότερο που μπορεί να κάνει ένα ΔΣ είναι να κρατάει επαφή με τους συναδέλφους, να γίνεται καθημερινό θέμα συζήτησης στα σχολεία και να παρακινεί τους συλλόγους να συζητάνε για τα μικρότερα έως και τα μεγαλύτερα ζητήματα. Χωρίς τη μαζική συμμετοχή των μελών πολύ λίγα μπορεί να πετύχει ένα σωματείο.


Άμεσες δράσεις
1. Συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα: να υποστηρίξουμε την «ημέρα συμβολικής επιστροφής τους στα σχολεία», απόφαση που πήρε το συντονιστικό των διαθέσιμων στη Θεσ/νίκη.

2. Αναπληρωτές: να επιδιώξουμε συνάντηση – σύσκεψη με τους συναδέλφους αναπληρωτές για το ζήτημα των κενών – διορισμών.

3. Ψήφισμα συμπαράστασης για τη δίωξη Θ. Αγαπητού, Σ. Αρβανίτη, Θ. Κυρατζόπουλο – η ΕΔΟΘ έχει κηρύξει στάση εργασίας για την Παρασκευή 6/2 στις 12 μ.μ. και παρουσία στα δικαστήρια – Ψήφισμα για απολύσεις στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ

4. Κοινή διοργάνωση των ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης της θεατρικής παράστασης «Καντίνα»: στα ανατολικά (Βαφοπούλειο, Δημοτικό θέατρο Καλαμαριάς) για οικονομική ενίσχυση των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα

5. Κινητοποίηση στις 17/2 για το χρέος με βάση τις θέσεις του 16ου συνεδρίου: «Δε χρωστάμε, δεν πληρώνουμε, δεν αναγνωρίζουμε το ληστρικό – τοκογλυφικό χρέος» και εκδήλωση με θέμα «κρίση και χρέος»

6. εκδήλωση για τα 90 χρόνια δράσης και αγώνες ΟΛΜΕ: μπορεί να συνδυαστεί και με μια καμπάνια συσπείρωσης στο σωματείο 


7. Οργάνωση της επόμενης αιμοδοσίας του κλάδου από τις ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης