Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

8 Μάρτη μέρα μνήμης και υπόσχεσης


ΔΕΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ… ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!

Η 8 Μάρτη έχει τη δική της Ιστορία




Η 8 Μάρτη είναι μέρα μνήμης και υπόσχεσης αγωνιστικής εγρήγορσης και αλληλεγγύης προς τις γυναίκες που ύψωσαν φωνή διαμαρτυρίας διεκδικώντας τα
εργασιακά τους δικαιώματα, τη χειραφέτηση και την ισοτιμία τους σε συνθήκες ταξικής εκμετάλλευσης.
‘Ηταν 8 Μάρτη του 1857, όταν οι εργάτριες στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης κινητοποιήθηκαν για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς τους. Τόσο η απεργία όσο και οι μεγάλες μαχητικές διαδηλώσεις των λευκοντυμένων γυναικών αντιμετωπίστηκαν από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του αστικού κράτους με βία και αίμα. Όμως το εργατικό κίνημα είχε ήδη γεννηθεί. Δυο χρόνια αργότερα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις οργάνωσαν το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών και συνέχισαν τον αγώνα για τη χειραφέτησή τους.
   Ήταν 8 Μάρτητου 1912, όταν 23.000 εργάτριες διαδήλωσαν και πάλι απαιτώντας 10ωρη βάρδια, καλύτερες συνθήκες, ίσο μισθό με τους άντρες, την κατάργηση της παιδικής εργασίας και το δικαίωμα ψήφου. Το σύνθημα «ψωμί και τριαντάφυλλα» κατέκλυσε τους δρόμους της Νέας Υόρκης.
   Η 8 Μάρτη δεν είναι γιορτή. Είναι υπενθύμιση πως ο κόσμος παραμένει στρεβλός. Υπάρχει για να θυμίζει τον ανένδοτο αγώνα για το προφανές, για το αυτονόητο, όταν σιωπηλά και πίσω από προσχήματα στο όνομα του κοινωνικά «πρέποντος» και της εκάστοτε εξουσίας τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται.

Καθώς τραβάμε εμπρός, εμπρός φέρνουμε τις μεγάλες μέρες
το ξεσήκωμα των γυναικών είναι ξεσήκωμα όλης της ανθρωπότητας…
Τζέιμς Οπενχάιμ, Στις αγωνιζόμενες γυναίκες όλου του κόσμου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.