Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Εκλογές β' ελμε 2015

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Β ΕΛΜΕ

Aυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα,
αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,
αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο
.
Γιάννης Ρίτσος
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προωθεί με ταχείς ρυθμούς όλα τα αντιλαϊκά –αντιδραστικά μέτρα που ψήφισαν μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ στο 3ο μνημόνιο. Αλλά δε σταματούν μόνο εδώ: θα εφαρμόσουν και τα μέτρα του 1ου και 2ου μνημονίου (π.χ. έκθεση ΟΟΣΑ του 2011), τα οποία ο λαός εμπόδισε να εφαρμοστούν με τις δυναμικές του κινητοποιήσεις. Πρόσφατα υπερψηφίστηκε ο νόμος για τους πλειστηριασμούς που θα οδηγήσει χιλιάδες σπίτια στα χέρια των τραπεζών. Κι ακολουθούν: ασφαλιστικό-μισθολόγιο, ιδιωτικοποιήσεις, φοροεπιδρομή, αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Η κυβέρνηση ακολουθώντας πιστά τις εντολές ΕΕ –κεφαλαίου είναι αποφασισμένη να περάσει όλα τα προαπαιτούμενα  με κύριο στόχο τη διάσωση των τραπεζών. Στο πλευρό της τα ΜΜΕ, πιστά σκυλιά του συστήματος, που φροντίζουν να διαλαλούν ότι «άλλος δρόμος δεν υπάρχει, παρά η παραμονή στην ΕΕ» και να σπέρνουν το φόβο για τυχόν άρνηση των δανειστών για εκταμίευση των δόσεων.
ΟΛΜΕ- ΑΔΕΔΥ
Και μέσα σε αυτή τη γενικευμένη επίθεση οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ αφήνουν τον κλάδο χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Η ΟΛΜΕ αρνήθηκε να προχωρήσει σε ΓΣ στην αρχή της χρονιάς για τα εκρηκτικά προβλήματα σε γενική και τεχνική εκπαίδευση: χιλιάδες κενά, χαμένες διδακτικές ώρες, υποχρηματοδότηση, μηδενικοί διορισμοί, απουσία βιβλίων-αναλυτικών προγραμμάτων, νέες αναθέσεις μαθημάτων, προσλήψεις αναπληρωτών με καθυστέρηση κ.ά. Δεν υλοποίηση απόφαση για νέες ΓΣ μετά την 24ωρη! Η συμμαχία ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ που έχει διαμορφωθεί στο ΔΣ δείχνει καθαρά πλέον ότι πάμε σε μάχες χαρακωμάτων και γυρίζει τον κλάδο ξανά στις εποχές της αδράνειας και της ανάθεσης. Η ΑΔΕΔΥ υιοθετεί τις αποσπασματικές 24ωρες απεργίες (πρόταση του ΠΑΜΕ), που ο κλάδος έχει απαξιώσει από παλιά ακόμη και η ΟΛΜΕ ακολουθεί χωρίς να μπορεί (επειδή δε θέλει) να αρθρώσει ένα διεκδικητικό και επιθετικό λόγο και να οργανώσει έναν πανεκπαιδευτικό –πανεργατικό αγώνα ενάντια σε μνημόνια –κυβέρνηση-ΕΕ. Αλλά και η στάση του ΠΑΜΕ είναι προβληματική: οι αγώνες στα λόγια δυστυχώς δε φέρνουν αποτελέσματα. Η επιμονή στις 24ωρες απεργίες, που μάλιστα τις χαρακτηρίζει «κλιμάκωση», δείχνουν καθαρά ότι δε θέλει ένα γενικό ξεσηκωμό, γιατί φυσικά δε θα το ελέγχει. Και καταλήγει με τις προτάσεις του να εξυπηρετεί τις δυνάμεις του γραφειοκρατικού συνδικαλισμού.
Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις και στην ΟΛΜΕ και στην ΑΔΕΔΥ κατέθεσαν από νωρίς ένα πρόγραμμα δράσης στη βάση της αναγκαιότητας ενός αποφασιστικού, παρατεταμένου και πολύμορφου αγώνα και σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία ΑΔΕΔΥ και ιδιωτικού τομέα
 
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ Β ΕΛΜΕ
Στις εκλογές του Δεκέμβρη του 2014 οι εκπαιδευτικοί της Β ΕΛΜΕ έστειλαν με την ψήφο τους για πρώτη φορά έναν εκπρόσωπο της Αγωνιστικής Παρέμβασης στο νέο ΔΣ. Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε με πολύ όρεξη και με τη φιλοδοξία να κινητοποιήσουμε δυναμικά μια ΕΛΜΕ βαλτωμένη στην οποία για πολλά χρόνια κυριαρχούσε η ΔΑΚΕ, η οποία από κοινού με την πρώην ΠΑΣΚ (τώρα ΠΕΚ) κατάφεραν να απομονώσουν το σωματείο από τις άλλες ΕΛΜΕ της πόλης, να το αποδυναμώσουν από κάθε αγωνιστική δράση και προοπτική και να το δέσουν γερά στο άρμα των πελατειακών εξυπηρετήσεων. Κι ενώ θα περίμενε κανείς η κατάσταση να αλλάξει φέτος, αφού στο νέο ΔΣ κυριαρχούν πλέον οι «δυνάμεις του αγώνα», δυστυχώς γίναμε μάρτυρες μιας ατέρμονης και στείρας αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ.
Η ΔΑΚΕ απαξιώνει το ΔΣ και προσπαθεί να μπλοκάρει τη λειτουργία του θέτοντας διαρκώς γραφειοκρατικά εμπόδια με αποτέλεσμα σε πολλές συνεδριάσεις η κουβέντα να αναλώνεται σε τυπικά παρά σε θέματα ουσίας, καθώς και σε προσωπικές αντεγκλήσεις. Η κατάληξη αυτής της τακτικής  είναι πρόεδρος και γενικός γραμματέας να μην επικοινωνούν καθόλου μεταξύ τους, ούτε για τα διαδικαστικά! Τα ΣΥΝΕΚ  σέρνονται πίσω από αυτή την τακτική και φέρουν σοβαρή ευθύνη για την καλλιέργεια ψευδαισθήσεων και κλίματος αναμονής στο κίνημα. Και δεν απαλλάσσονται με την παρουσία τους σε νέα ψηφοδέλτια. Το ΠΑΜΕ τέλος συνεχίζει να κινείται σε μια λογική στενά παραταξιακή, μακριά από λογικές συντονισμού κινητοποιήσεων με άλλα σωματεία.

Στο ΔΣ, ως Αγωνιστική Παρέμβαση, προσπαθήσαμε να προωθήσουμε το συντονισμό με τις άλλες ΕΛΜΕ της πόλης, στο πλαίσιο των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, καθώς και με τα Α/θμια σωματεία, ώστε να προσπεράσουμε την αδράνεια της ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ. Δυστυχώς οι προτάσεις μας αυτές δεν έγιναν δεκτές από τις υπόλοιπες παρατάξεις, που με διάφορες προφάσεις και για τους δικούς της λόγους η καθεμιά, τις απέρριπταν. Επιμείναμε εξαρχής και καταφέραμε να στέλνετε στα σχολεία ένα ενημερωτικό δελτίο με τις αποφάσεις του ΔΣ μετά από κάθε συνεδρίαση, ώστε να γνωρίζουν οι συνάδελφοι τι συζητήθηκε, τι αποφασίστηκε αλλά και τι στάση κράτησε κάθε παράταξη.   
Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΗ!

Στόχος της Αγωνιστικής Παρέμβασης είναι να συνεχίσουμε με αγωνιστική διάθεση, να παλεύουμε για την ικανοποίηση των αναγκών μας και την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας. Στόχος μας είναι να πολεμήσουμε την λογική της ανάθεσης, που τόσα χρόνια έθρεψε τους συνδικαλιστές – «προστάτες» και βύθισε τους εργαζομένους και το σωματείο στο τέλμα, την αδράνεια και την απαξίωση, καλώντας όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις. Για να πάρουμε οι ίδιοι τις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον μας και τη ζωή μας. Για να έχουμε οι ίδιοι την ευθύνη της υλοποίησης αυτών των αποφάσεων.
Παλεύουμε και διεκδικούμε το πλαίσιο αιτημάτων της ΟΛΜΕ του 16ου και 17ου συνεδρίου και των μαζικών γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ του προηγούμενου διαστήματος.

Για ένα σωματείο μαζικό, αγωνιστικό, οργανωμένο στη βάση!
Οι αγώνες και τα συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων

ΟΛΟΙ –ΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Πέμπτη 17/12

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ – ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Ψηφοδέλτιο για ΔΣ στη Β ΕΛΜΕ

Αλεμίδου Θώμη
Τασούλα Βάσω
Καλόστος Σταύρος
Τσίλης Θανάσης
Οικονομίδου Νάντια
Τσούγκα Γιώτα
Πολίτου Βίκη
Τσούκας Αντώνης
Στεργίου Στέλιος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.